Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić primio je u posjetu delegaciju Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.  

Na radnom sastanku sa ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Džulijanom Rajlijem (Julian Reilly), te njegovim saradnicima, Načelnik Memagić je uz riječi dobrodošlice prezentirao stanje u Općini Olovo, ukazao na najznačanije projekte koji su realizirani u proteklom periodu, kao i projekete koji su u fazi realizacije ili u planu za budući kratkoročni period iz oblasti turizma, drvoprerade i iskorištavanja prirodnih resursa.

Poseban akcenat stavljen je na poslovanje i aktivnosti olovskog rudnika olova i ceruzita “Geomet” d.o.o Olovo, čiji je vlasnik Britanska kompanija “Mineco” i koji na poslovima eksploatacija u Olovu zapošljava preko 200 radnika. Planirane su aktivnosti na proširenju kapaciteta i obima poslova na eksploataciji i preradi olovne rude, što će zahtjevati nove saglasnosti lokalne zajednice koje će se provoditi po najvišim ekološkim standardima sa kojima su jednako saglasni i Načelnik i Ambasador.

Njegova ekselencija Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly zahvalio se načelniku Memagiću na gostoprimstvu, prijatnom razgovoru i prigodnom poklonu izrazivši zadovoljstvo što je, nakon mnogobrojnih destinacija imao priliku boraviti i u ovako lijepom gradu Olovu.

S obzirom da je ovo prva posjeta ambasadora Općini Olovo izuzetno sam počašćen i nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti na zavidnom nivou, naglasio je Memagić.