Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Olovu započelo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Olovu. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Olovo otvorio je predsjedavajući OV Amir Muminović koji je prisutnima čestitao ovaj dan, a potom i podsjetio na važnost ovog datuma u novijoj historiji BiH. Program svečane akademije priredili su u saradnji sa Centrom za kulturu,sport i informisanje Olovo nastavnici i učenici OŠ”Olovo”.

U organizaciji Centra za kulturu, sport i informisanje Olovo za prisutne je priređeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Olovne ratne zore” novinara redakcije Radio Olova Kadira Plećana. Film je sačinjen od autentičnih ratnih snimaka, snimatelja i reportera koji su radili u redakcijama Press službe 1.Slavne Olovske brdske brigade i Općine Olovo .

Pokrovitelji filma su Općina Olovo i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, a projekat su pomogli i brojni sponzori kojima su tom prilikom uručene zahvalnice Centra za kulturu, sport i informisanje . Direktor Centra Sanel Sokolar uručio je posebna priznanja i plakete novinarima i ratnim snimateljima za poseban i nemjerljiv doprinos u realizaciji filma “Olovne ratne zore” u očuvanju sjećanja na patnju, stradanje i herojsku odbranu Olova i BiH tokom agresije od 1992 do 1995 godine.