Obilježen Dan 1. Slavne olovske brdske brigade

Centralna svečenost obilježavanja Dana 1. Slavne olovske brdske brigade održana je danas u Olovu uz prigodna obraćanja i kulturno umjetnički program. Na trgu “Senahid Bolić Bolo” na centralnom spomen obilježju i šehidskom mezarju u Solunu predstavnici Općinskog vijeća, Općine Olovo, organizacija i udruženja položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima u odbrani Olova.

Obilježavanje Dana brigade ima za cilj odavanje priznanja i počasti za sve šehide i poginule branitelje, sve one koji su bili dio njene teške i slavne historije u vrijeme kada je bilo najteže. Ovaj dan treba da bude Dan olovske mladosti koja će dostojanstveno čuvati i prenositi sjećanje na 1. Slavnu olovsku brigadu, da se nikada ne zaborave najteži i najslavniji dio historije ovog grada i jedine nam domovine.

Postavljene prve žardinjere sa cvijećem, počelo cvijetno uređenje grada

Općina Olovo već odavno je prepoznatljiva po prekrasno uređenim, dekorativnim i cvijetnim zelenim površinama. Shodno tome, danas je počelo proljetno cvijetno ukrašavanje, koje je postalo simbolično i znak je našeg estetskog identiteta. Ovoga puta postavljeno je ukupno 180 žardinjera i 85 visećih saksija.

Cjelokupne hortikulturne radove vrši radna jedinica JKP ”Bioštica”, koja osim toga brine i o održavanju zelenih površina, cvijetnih gredica, te čišćenju javnih – prometnih površina u saradnji sa Općinom Olovo, a sve u cilju poboljšanja izgleda grada.

Direktni poziv za sufinansiranje projekta u jednoj partnerskoj mjesnoj zajednici

Direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata partnerskih mjesnih zajednica u okviru nagradnog fonda je jedna od aktivnosti druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ (MZ projekat) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a finansiraju Vlada Švicarske i Švedska. Projekti sa kojima navedene mjesne zajednice za područja Općine Olovo mogu učestvovati, isključivo su prioritetni projekti identifikovani putem organizovanih foruma mjesnih zajednica koje sudjeluju u implementaciji UNDP projekta ”Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Projekat ima za cilj unaprijediti kvalitet života građanki i građana u Bosni i Hercegovini (BiH) kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građanki i građana u javnom životu i predstavljaju primjer dobre prakse lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i demokratske promjene na lokalnom nivou.

Uspješan početak izgradnje dječijeg vrtića – I faza

S obzirom na tendenciju da na području Općine Olovo sve više djece ima potrebu za upis u program predškolskog odgoja odnosno da sve više djece boravi u dječijem vrtiću od najranije dobi pa sve do polaska u školu, došlo je do potrebe osiguranja smještaja za boravak djece u vrtiću tačnije do potrebe za gradnjom prvog vrtića, koji ima za cilj osigurati adekvatan prostor za ostvarivanje organizirane njege, odgoja, obrazovanja i zaštite djece do polaska u školu za djecu sa područja naše Općine.

Nakon što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojkog kantona odobrilo sredstva u iznosu od 200.000 KM u svrhu sufinansiranja projekta izgradnje objekta dječijeg vrtića u Olovu, potpisan je ugovor za izvođenje radova istog između Općine Olovo i izvođača radova ”KOLINVEST” d.o.o. Sarajevo u vrijednosti od 262.431,00 KM. Projekat je pored navedenog ministarstva sufinansirala i Ambasada Republike Bugarske u iznosu od 50.000,00 KM te Općina Olovo u iznosu od 12.431,00 KM.

U ovoj fazi projekta čija je realizacija uveliko u toku predviđeno je da se izgradi vertikalna komunikacija, ulaz, lift i stepenište kojim će se postići direktan pristup vrtiću, te omogućiti pristup invalidnim licima u gradsku biblioteku i samom vrtiću. Uz radove na vertikalnoj komunikaciji i ulazu planirano je da se izvedu i grubi zanatski radovi u enterijeru objekta.

Navedenim ulaganjem želi se dodatno povećati dostupnost i kvalitet socijalnih usluga za brigu djece na području Općine, posredno uticati na zapošljavanje roditelja djece i povećanje životnog standarda porodice, stvaranje preduvjeta za daljnji rast i razvoj te stvaranje osnovnih preduvjeta za povratak i ostanak mladih stanovnika na području ove Općine.

Čestitka Općinskog načelnika povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama

Poštovani sugrađani,

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, svim muslimankama i muslimanima želim uputiti srdačne čestitke, uz želju da Bajram, nakon posta, najsvetijeg mjeseca ramazana, dočekate u zdravlju i ibadetu, porodičnoj  sreći i zadovoljstvu sa svojim porodicama u duhu naših tradicionalnih vrijednosti.

Prenesimo unutrašnji mir i radost na sve ljude oko sebe, brinimo jedni o drugima i ojačajmo naše zajedništvo, jer su ovi mubarek dani prilika za praštanje, ali i prilika za nove početke.

Nadahnuti bajramskim porukama žrtve i solidarnosti u ime Boga, a za dobro ljudi, učvršćujmo vjeru u bolje sutra na području našeg grada i u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

NAČELNIK OPĆINE

Đemal Memagić

Bajramski paketići za najmlađe

Ramazanski Bajram i ove godine obilježava se u duhu naših tradicionalnih vrijednosti, u krugu porodice, prijatelja, uzajamnog darivanja, a naročito darivanja naših najmlađih. Shodno tome, Načelnik Općine Olovo danas je uručio bajramske paketiće mališanima olovske igraonice ”Mali umjetnici”, koju uspješno vodi Alma Softić. Njih ukupno 37, uzrasta od 2-6 godina, uz smijeh, radost i pjesmu, nisu krili svoje oduševljenje, pokazavši da su srcima uvijek jedni uz druge.

“Drago nam je da imamo priliku obradovati ove mališane jer želimo radost Bajrama podijeliti sa onima kojima će ta radost biti draga, ali isto tako želimo im pokazati da nisu sami, te da lokalna zajednica mora pokazati posebno poštovanje i pažnju prema našim najmlađim stanovnicima“,- istakao je načelnik općine Đemal Memagić nakon podjele Bajramskih paketića.

I u narednom periodu želimo im puno lijepih aktivnosti kroz različite programe, da nas svojom vedrinom uveseljavaju i nauče najvažnijim životnim vrijednostima.