Povodom obilježavanja Dana matičara u Federaciji Bosne i Hercegovine u svečanoj sali Doma policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova upriličena je svečanost, na kojoj su predstavnicima općina i gradova uručene zahvalnice Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za postignute rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti. Jedan od istaknutih dobitnika je i Izet Smajić – Hisko, dugogodišnji uposlenik Općine Olovo, koji je cijeli svoj poslovni vijek posvetio nesebičnoj službi građana i doprinosu lokalne zajednice.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima se u ime federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka obratio Kasim Alić, savjetnik ministra koji je istakao značaj Zakona o matičnim knjigama FBiH, u kojem su uređene nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a čiji je osnovni cilj efikasnija razmjena podataka i pružanje kvalitetnije i brže usluge građanima.

Također, Alić se osvrnuo se i na sam značaj ovog datuma, 12. maj, koji je kako je istakao izabran kao praznik matičara koji su bili osnovni nosioci reformskih procesa, te podsjetnik da se predanim radom, dobrom organizacijom i saradnjom na svim nivoima vlasti može postići zajednički cilj.

Tokom ceremonije predstavnicima općina i gradova su uručene i zahvalnice Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a za postignute rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti nagrađeni su i : Amra Mujkić Suljić, Azemina Lagumdžija, Azra Alispahić, Iva Begić, Kristina Parlain, Mirjana Jurišić, Mirjana Martinović, Pero Živković, Selima Tatarin, Semha Mahmutović, Šaćir Buturović te Zerina Hajder.

Svečanosti su pored predstavnika Federalnog MUP-a prisustvovali i predstavnici općina i gradova te nevladinih organizacija.