Realizacijom projekta izgradnje vrtića Općina Olovo doprinijet će ostvarenju općeg cilja projekta – jačanju konkurentnosti sistema odgoja i obrazovanja na području Općine Olovo te usklađenosti sa potrebama lokalne zajednica i tržišta rada. Također, unaprijedit će se i kvalitet sistema predškolskog odgoja te poboljšati dostupnost odgojno – obrazovnih usluga.

Poseban akcenat u realizaciji ovog projekta stavljen je na izgradnju lifta koji bi služio za pristup vrtiću, gradskoj biblioteci, društvenom centru, kao i prostorijama Radio Olova. Time bi se omogućio i nesmetan pristup osobama sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću čime bi se premostile fizičke barijere i osigurala pristupačnost vrtičkim prostorijama kao i ostalim navedenim sadržajima.

Prema idejnom projektu, predmjeru i predračunu radova za realizaciju izgradnje lifta potrebna su sredstva u iznosu od oko 80.000KM. Shodno tome Općina Olovo i Republika Bugarska potpisale su Sporazum o saradnji kojim je Republika Bugarska, za realizaciju ovog projekta izdvojila 50.000KM. Ovim su se stvorili uvjeti za trajnu dobrobit lokalne zajednice i njenih temeljnih usluga. Kroz realizaciju mnogih projekata i dalje smo opredijeljenji da Općina Olovo ide putem razvoja.